06-549 789 31

Bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 - 17:00

mark@netwerken.nl

Per mail zijn we ook bereikbaar.

Het Open Coffee netwerk: informeel netwerken voor ondernemers

In de wereld van zakelijk netwerken is er een breed scala aan mogelijkheden, van formele bijeenkomsten tot informele koffie-ochtenden. Een van de meest laagdrempelige en gezellige netwerkinitiatieven die in de afgelopen jaren is ontstaan, is de ‘Open Coffee’. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat Open Coffee is, de oorsprong ervan, hoe het werkt, en waarom het zo aantrekkelijk is voor ondernemers.

Ontstaansgeschiedenis van Open Coffee

Open Coffee heeft zijn oorsprong in Londen, in 2007, dankzij een van de oprichters van Skype. Hij wilde zijn online contacten in de echte wereld ontmoeten en bedacht een informeel concept om dit mogelijk te maken. In de beginfase waren deze bijeenkomsten vooral bedoeld voor iedereen die iets met “online” te maken had. Het idee was om informeel bij elkaar te komen, een kopje koffie te drinken en met gelijkgestemden te praten.

Een opvallend kenmerk van Open Coffee is dat het geen beschermd concept is, wat betekent dat iedereen vrij is om een Open Coffee-evenement te organiseren. Hierdoor zijn er in de loop der jaren talloze Open Coffees ontstaan, elk met zijn eigen karakter en doelstellingen.

Hoe Open Coffee werkt

Het basisprincipe van Open Coffee is eenvoudig: ondernemers, ZZP’ers en professionele freelancers worden bij elkaar gebracht in een informele setting. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om netwerken te vergemakkelijken en relaties op te bouwen, en dat allemaal tijdens een gezellig kopje koffie.

Er zijn echter enkele variabelen die van de ene Open Coffee naar de andere kunnen verschillen:

1. Frequentie: de meeste Open Coffees worden maandelijks gehouden, meestal tijdens kantooruren. Sommige groepen kunnen echter een hogere frequentie hanteren, zoals tweewekelijkse bijeenkomsten.

2. Sponsoring: sommige Open Coffees worden ondersteund door sponsors die ervoor zorgen dat de koffie en thee gratis zijn voor deelnemers. Deze sponsors kunnen tijdens de bijeenkomst worden genoemd en mogen soms een korte presentatie geven. In de meeste gevallen betaal je alleen voor je eigen consumpties.

3. Alleen netwerken of ook presentaties: sommige Open Coffees starten met een korte presentatie, vaak verzorgd door een sponsor. Maar bij de meerderheid van de bijeenkomsten draait het vooral om het ontmoeten van andere ondernemers, elkaar leren kennen, elkaar helpen door middel van jouw eigen netwerk en zaken doen met elkaar.

Het is essentieel om de specifieke aanpak van de Open Coffee-groep waaraan je wilt deelnemen te controleren op hun website of sociale mediakanalen. Op die manier weet je wat je kunt verwachten en hoe je het meeste uit de bijeenkomst kunt halen.

Waarom Open Coffee aantrekkelijk is voor ondernemers

Open Coffee-evenementen hebben een aantrekkelijke formule voor ondernemers om verschillende redenen:

  1. Laagdrempeligheid: deze bijeenkomsten zijn informeel en gastvrij. Er is geen behoefte aan formele presentaties of dresscodes, waardoor de drempel om deel te nemen laag is.
  2. Kansen voor netwerken: Open Coffee biedt een uitstekende gelegenheid om nieuwe zakelijke contacten te leggen. Ondernemers kunnen ideeën uitwisselen, samenwerkingen opzetten en hun netwerk uitbreiden.
  3. Diversiteit: Open Coffee trekt mensen uit verschillende branches en achtergronden aan, wat leidt tot een brede variëteit aan zakelijke kansen en inzichten.
  4. Inspirerende verhalen: tijdens deze bijeenkomsten kun je leren van anderen, hun successen en uitdagingen horen, en geïnspireerd raken door hun verhalen.

In het kort biedt Open Coffee een ontspannen, maar effectieve manier om je zakelijke netwerk uit te breiden en waardevolle relaties op te bouwen.

Kortom, Open Coffee is een toegankelijk netwerkconcept dat een gevarieerde en inspirerende omgeving biedt voor ondernemers, ZZP’ers en freelancers. Het is ontstaan als een informele bijeenkomst in Londen en heeft zich wereldwijd verspreid. Door de verschillende benaderingen en doelstellingen van individuele Open Coffee-groepen, kun je deelnemen aan evenementen die het beste bij jouw behoeften passen. Als je op zoek bent naar een vriendelijke manier om je zakelijke contacten te vergroten en nieuwe kansen te ontdekken, overweeg dan om deel te nemen aan een Open Coffee bij jou in de buurt. Het kan de sleutel zijn tot het uitbreiden van je zakelijke horizon en het leggen van waardevolle connecties.

Schrijf je in voor een netwerktraining

Een netwerktraining is handig voor elke ondernemer. Het maakt je sterker en slimmer in zaken doen.

Over Mark Reinders

Mark Reinders is het brein achter Netwerken.nl en heeft meer dan 10 jaar ervaring met netwerken. Als ondernemer kun je bij Mark terecht voor waardevolle inzichten en begeleiding bij het opbouwen van effectieve en betekenisvolle zakelijke relaties.

De voordelen van een netwerktraining

Alle categorieën