Page content

article content

7 stappen naar een succesvol en compleet leven

Iedereen wil een succesvol en compleet leven leiden. Maar de meeste mensen vinden dat toch lastig. Daarom 7 stappen naar een succesvol en compleet leven. Wat ik in mijn eigen leven heb geleerd: als je gecommitteerd bent om te willen veranderen, om dingen in je leven te veranderen, kan dat al heel veel resultaten brengen.

In dit blog over een succesvol en compleet leven wil ik zeven verschillende elementen doornemen. Acties die je kunt veranderen om het leven te leiden wat je zou willen.

Je gedachten en de overtuigingen die je hebt

We zitten als mens vaak in ons hoofd, denken heel veel na. Misschien herken je dat wel. Wat ik gezien heb, is dat wat ik denk en hoe ik de wereld zie en hoe ik de mens zie, dat dat ook is hoe de wereld is. Kijk ik negatief naar mensen, dan zie ik negatieve mensen. Kijk ik negatief naar de wereld, dan zie ik ook een negatieve wereld. We hebben eigenlijk altijd zelf in de hand in wat voor wereld we willen leven. Willen we leven in een vriendelijk universum? Of in een vijandig universum?

Mijn gedachten en overtuigingen spelen daarin een enorm belangrijke rol, hoe ik de dingen zie. Dat heeft natuurlijk ook te maken met hoe je jezelf ziet en wat je gelooft en wat je overtuigingen zijn.

Op het moment dat je je gedachten kunt sturen, kan dat ook je levensgeluk bepalen.

Er is een mooi spreekwoord in het Engels wat zegt:

Nothing in life has any meaning, but the meaning you give it.

Met andere woorden: wat er gebeurt in de wereld, dat is eigenlijk niet zo belangrijk, maar het is belangrijk hoe je ertegenaan kijkt.

Een andere uitdrukking is:

If you change the way you look at things, the things you look at change.

Het is niet zo heel erg belangrijk wat er zich in je leven afspeelt, het gaat om de gedachten en de overtuigingen die je daarbij hebt.

Ik zeg altijd: see the magic in the mess. Zie het wonder in de chaos. Er kunnen in je leven veel dingen gebeuren waar je echt van baalt of waarvan je denkt, heb ik dit nou weer. Maar het is altijd iets wat je sterker maakt. Hoe sneller je de switch kunt maken om dat zo te willen zien, hoe beter het met je gaat.

Als mensen willen we soms graag even balen en in een slachtofferrol zitten. Tegen anderen willen kunnen zeggen van joh, moet je eens kijken wat mij nou is overkomen. Dat is toch vreselijk?

Het helpt je niets. Sterker nog, het universum zal je alleen nog maar meer daarvan geven. Dus probeer de omstandigheden waar je in zit op zo’n manier te bekijken dat je ook het positieve eruit kunt halen.

Wees aardig tegen andere mensen

Dat is ook eigenlijk je werkelijke natuur. Op het moment dat we aardig zijn tegen andere mensen – wie dan ook – ontvangen we dat ook terug. Het universum geeft je altijd terug wat je hebt uitgezonden.

Soms zeggen onze gedachten, overtuigingen of onze aannames: die persoon heeft dit of dat gedaan en ik vind het allemaal niet kunnen. We vergeten echter dat we nooit de exacte reden achter iemands gedrag weten. We weten niet waarom iemand doet wat hij doet. Vaak hebben we daar wel al een mening over wat ervoor zorgt dat we een oordeel vellen op onvolledige informatie.

Dus wees altijd vriendelijk naar andere mensen, want je weet niet wat er speelt. Hoe verleidelijk het ook is om een oordeel te hebben over wat je misschien gezien of gehoord hebt. Maar alles wat je uitzendt, ontvang je ook terug.

What you see is what you get, is een spreekwoord.

Laatst las ik een hele mooie boeddhistische uitdrukking: I’m not who you think I am, you are who you think I am. Ik vond het zo’n sterke. Zeer krachtig principe.

Een belangrijke stap om een succesvol en compleet leven te gaan leiden.

Je inspanningen

In hoeverre ben je bereid om ook inspanningen te verrichten, inzet te hebben, om resultaten te willen zien. Uiteindelijk zijn het je inspanningen en de effort die je doet, dat ook je resultaat bepaalt. Dus zorg er gewoon voor dat je ook bereid bent om echt dingen te doen om verandering te willen zien. Dat is echt heel erg belangrijk.

 

Je vasthoudendheid, je zoektocht naar meer kennis

Zorg dat je jezelf door het bezoeken van seminars, door het lezen van boeken, op wat voor manier dan ook, elke keer weer groeit. Daarmee kun je ook je bewustzijn verruimen en steeds beter worden en je steeds beter voelen.

Da door met doen wat je leuk vindt. Veel mensen werken nog voor de hypotheek of voor de verplichtingen die ze hebben. Ik heb gemerkt dat op het moment dat ik echt dingen doe die ik leuk vind, dat ik het ook fijn vind om daar meer over te lezen, meer over te horen, me meer in te verdiepen. Daardoor voel ik me ook beter. Dus de zoektocht, het najagen van meer kennis om te groeien, is een hele belangrijke.

Dankbaarheid

Wat mij betreft de meest belangrijke tip. Dankbaarheid is – wat ik geleerd heb – de belangrijkste kracht in het universum. Op het moment dat we dankbaar zijn voor alles wat wel goed gaat in ons leven, dan zie je ook dat de rest volgt.

Ik heb geleerd om dankbaar te zijn voor alles wat wel goed gaat in mijn leven. Ik heb ook geleerd om dankbaar te zijn voor wat niet goed gaat in mijn leven. Want wat goed gaat in mijn leven is een zegen. En wat ‘niet goed gaat in mijn leven’ is iets waardoor ik groei. Het maakt me sterker, het maakt me creatiever, het maakt me bewuster.

What doesn’t kill you makes you stronger.

Ik probeer toch in alle situaties – ook moeilijke situaties – om er iets positiefs uit te halen. Het zijn vaak de kleine dingen in het leven, die je dankbaar maken. Door een paar zwanen te zien spelen of naar de natuur te kijken, vogels te horen sluiten of een mooie zonsopgang. Het zijn dingen waar we soms eigenlijk helemaal niet meer aan toe komen, omdat we te druk zijn met klagen over wat niet goed gaat in ons leven.

Dankbaarheid is de krachtigste force in het universum.

Aanwezigheid van jezelf

Waar zit je in het moment? Ik heb zelf ook ongelofelijk lang in mijn hoofd gezeten en dat zie ik nog steeds bij heel veel mensen. Maar in je hoofd zitten, brengt alleen maar zorgen met zich mee. Als ik zie hoeveel mensen zich zorgen maken om dingen en dat ook heel vaak herhalen, het zit allemaal in je hoofd.

Veel van de dingen waar je je zorgen over maakt, komt nooit uit. Het is ook gebaseerd op aannames. Op het moment dat wij in ons hoofd zitten en ons zorgen maken, dan doen we dat op basis van gedachten in ons hoofd, waar we er zo’n 60.000 van hebben, bewust en onbewust. Maar vergeet niet, die gedachten zijn ook maar gedachten. Heel veel van die gedachten zijn helemaal niet waar!

Waar heeft dat mee te maken? Gedachten gaan altijd over twee tijdsdimensies waar je zelf niet in leeft. We hebben drie tijdsdimensies. Dat is het verleden, het heden en de toekomst. Gedachten die we hebben, die dus ook onze zorgen veroorzaken. Zorgen maken is niets anders dan gedachten geloven.

Ga maar bij jezelf na waar je je zorgen over maakt. Hoogstwaarschijnlijk is het allemaal nog niet eens gebeurd. Maar het zijn gedachten die tegen je zeggen: wat als…. Stel dat….

Tegen de tijd dat je uit ‘zorgen gemaakt bent’, dan ben je doodop en ga je naar bed. Vervolgens maak je je zorgen of je wel in slaap valt, of je ooit weer wakker wordt, et cetera. Het antwoord om daar uit te komen, is om te snappen dat je altijd in het nu leeft.

Het verleden en de toekomst bestaan  niet. Dat is ook maar een illusie. Alles is nu.

Opdracht!

Om je dat een beetje visueel voor te laten stellen:

Denk even na over waar je je zorgen over maakt. Neem een onderwerp. Bedenk waar je je nu zorgen over maakt.

Heb je iets? Oké. Dan wil ik dat je even 10 seconden je ogen dicht doet. In die 10 seconden tellen we tot 10.

Tel tot 10

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.

Nu kun je je ogen weer opendoen. Mijn vraag aan jou is nu: wat was in deze 10 seconden jouw probleem? Waarschijnlijk niks. Je hebt een probleem als er nu een ratelslang op je schoot was gesprongen of een dief was binnengedrongen of er brand in je huis was uitgebroken.

Maar die amygdala in ons brein maakt geen onderscheid tussen echte angst en fictieve angst. Dat betekent dat gedachten je ook angst kunnen aanpraten. Dat is nergens voor nodig als je in het nu leeft. Probeer van je hoofd naar je gevoel te gaan en van daaruit te leven. Geniet van de kleine dingen!

 

Omgeef jezelf met mensen die ervoor zorgen dat je een goed gevoel over jezelf krijgt

Kijk eens om je heen met wie je jezelf allemaal omgeeft. Wat voor mensen zijn dat? Deze mensen zeggen veel over jou. Zijn dat mensen die je opbouwen? Of zijn dat mensen die je neerhalen? Zijn het mensen die over het algemeen positief praten? Of zijn het mensen die negatief praten? Zijn het mensen die in jou geloven? Of zijn het mensen die niet in jou geloven?

Daarmee bedoel ik niet dat je geen mensen om je heen mag hebben die kritisch zijn. Dat is helemaal geen probleem. Waar ik het over heb, is dat als mensen jou positieve of negatieve feedback geven, dat het niet moet zijn om je neer te halen, maar om je beter te maken.

Tegenwoordig zie je dat mensen het gewoon nog toelaten – ook vanuit een bepaalde please-factor. Het is nou eenmaal mijn vriendin, het is nou eenmaal mijn familie. Op het moment dat deze mensen jou neerhalen, is het echt verstandig om daar afstand van te nemen. Vriendin, familie of niet.

Ook jij bent een spiegel voor die mensen. Ze zien hun eigen frustraties in jou en in plaats van dat ze zelf mee aan de slag gaan, vallen ze er anderen mee lastig.

 

Tot slot

Dit zijn 7 punten, tips waarvan ik in mijn leven gemerkt heb, dat als je daar echt mee aan de slag gaat en jezelf beter probeert te maken, dat dat ook werkt. Dat vergt wel inspanningen en ook de wil om dat te kunnen doen. Ik hoop dat je naar aanleiding van dit blog vastbesloten bent om je eigen leven te veranderen.

Als je deze 7 punten echt actief bij jezelf aan gaat pakken, dan zul je ook zien dat je leven er anders uit gaat zien. Op naar een succesvol en compleet leven!

Comment Section

0 reacties op “7 stappen naar een succesvol en compleet leven

Plaats een reactie


*


background: rgba(255, 255, 255, 0.73);