Page content

article content

De eerste indruk

Een eerste indruk is erg belangrijk.

Mensen bepalen hun oordeel over iemand al bij een eerste indruk, ook al willen ze dat niet. Dit kan behoorlijke gevolgen hebben voor de relatie die daarop volgt. Daarnaast spelen we verschillende rollen in onze relaties.

Met onze ouders spelen we een andere ‘rol’ dan bij onze vrienden. Met iemand op wie we verliefd zijn of wanneer we aan het winkelen zijn, is dat weer een andere.

Een goede eerste indruk kan een zeer positieve rol spelen in de gedachten van nieuwe mensen die we ontmoeten. Wanneer we ze dan weer ontmoeten, komen we vaak weer in diezelfde rol terecht. Soms onbewust, totdat je na een paar minuten doorhebt dat je weer in diezelfde rol bent vervallen. Dan kan die rol maar beter positief zijn.

Uiteraard heeft een zakelijke omgeving met jasje dasje andere doelstellingen en verwachtingen van wat gepast is, dan een feestje met cocktails.

Gedraag je alsof je een hele goede vriend ontmoet

Als je op een netwerkbijeenkomst met iemand in gesprek bent en net doet alsof dat een goede vriend of vriendin van je is, maak je onbewust een meer ontspannen indruk en voel je je minder zenuwachtig of ongemakkelijk. Overdrijf het echter niet, want dat kan averechts werken. Het leuke hiervan is dat je automatisch positieve gevoelens over die persoon kan ontwikkelen, net als bij een vriend. Dat is een goed startpunt om ervoor te zorgen dat dat wederzijds wordt. Hier zie je ook weer het principe van zaaien en oogsten terugkomen.

 

Heb een open lichaamshouding

Lach. Doe je armen en/of benen niet over elkaar. Draai je lichaam naar de persoon met wie je in gesprek bent. Maak relaxed oogcontact, maar staar niet als je aan het luisteren bent. Kijk de gesprekspartner ook niet de hele tijd strak aan, maar neem daarin soms onopvallend even een ’break’, zonder de indruk te wekken dat je niet meer geïnteresseerd bent.

 

Wees positief

Soms kun je op een netwerkbijeenkomst van het begin tot het eind positief zijn. Maar soms kan dat ook niet en dan is het verstandig om je eerst aan te passen aan de stemming van je gesprekspartner. Wanneer er dan een (emotionele) connectie is, kun je je positiviteit wat laten toenemen. Het is hoe dan ook belangrijk om niet te klagen. Mensen krijgen dan namelijk snel het idee dat je een negatief persoon bent.

 

Positieve mindset

Heb een positieve mindset over de bijeenkomst en de mensen die je gaat ontmoeten. Vertrouw erop dat elk contact en elke ontmoeting exact zo gaan zoals het moet zijn. Visualiseer dat je leuke en enthousiaste gesprekken hebt, waarin je mensen hebt kunnen helpen. Dit geeft positieve energie.

 

Tot slot

Wat je zegt is niet zo heel erg belangrijk. Het betreft slechts 7% van je communicatie. De andere 93% betreffen je ‘tone of voice’ en je lichaamstaal. Dus een simpel ‘goedemiddag’ kan genoeg zijn…

In hoeverre ben jij je bewust van een eerste indruk?

Comment Section

0 reacties op “De eerste indruk

Plaats een reactie


*


background: rgba(255, 255, 255, 0.73);