Page content

article content

Hoe spreek je iemand aan op een netwerkbijeenkomst?

Hoe spreek je iemand aan op een netwerkbijeenkomst of hoe breek je in in een groep. Een bekend fenomeen natuurlijk. Je komt ergens en je kent niemand. Op een gegeven moment moet je een begin maken met een gesprek.

Maar hoe doe je dat, iemand zomaar aanspreken?


Spreek iemand aan die alleen staat

Om te beginnen kan je eerst iemand aanspreken die alleen staat. Dat is het meest laagdrempelig. Het beste wat je kunt doen is een open vraag stellen over iets wat je gemeenschappelijk hebt. En dan zul je misschien vragen, wat heb ik gemeenschappelijk met iemand die ik niet ken? Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan de locatie, aan de organisatie, aan het thema misschien van zo’n event. De spreker of de sprekers die er zijn.

Op basis daarvan kun je een open vraag stellen. Bijvoorbeeld: Ben je hier specifiek om die en die spreker te horen of om andere ondernemers te ontmoeten? Dan begint iemand vaak te praten en kun je daarop verder inspelen.

Hoe breek je in een groep in?

Het inbreken in een groep is wat moeilijker, omdat dan vaak drie, vier mensen al met elkaar staan te praten. En jij wilt daarbij komen staan. Wat je niet moet vergeten is dat mensen graag gehoord willen worden. Dus de belangrijkste tip: probeer niet te veel te praten, maar vooral te luisteren.

Voor het inbreken in een groep geldt precies hetzelfde. Ook daar geldt, zorg dat mensen gehoord worden. Dus wat is belangrijk bij het inbreken in een groep? Dat je toestemming vraagt. Dat je toestemming vraagt aan de groep of het goed is als jij erbij komt staan. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar dat is wel wat het beste werkt. Dus dat betekent dat je ernaar toe loopt, dat je even wat oogcontact hebt en op het moment dat het moment daar is, dan zeg je: goedenavond of goedemiddag, vinden jullie het goed als ik er even bij kom staan? Of: past het als ik er even bij kom staan?

In negen van de tien gevallen krijg je te horen dat het geen probleem is. Je geeft iedereen netjes een hand en stelt jezelf voor. Vanaf dat moment moet je goed opletten dat je niet gelijk het gesprek overneemt. Want het kan zijn dat die mensen al in een gesprek zaten en dat even af willen maken.

Wat doe je als het gesprek saai wordt?

Als het gesprek saai wordt, wat doe je dan? Oftewel, als je in gesprek bent met iemand en je vindt na vijf minuten dat er geen connectie is of je vindt het te veel eenrichtingsverkeer waar je niets mee kan. Wat doe je dan? In ieder geval niet roepen dat je naar het toilet moet. En geloof me, dat doen mensen. Of dat je zegt, ik ga even wat drinken halen bij de bar. Want het zal niet de eerste keer zijn dat een persoon dan ook achter je aan loopt om te kijken of dat ook echt gebeurd. Dat is natuurlijk vrij gênant.

Het beste wat je kunt doen, is gewoon eerlijk zijn. En met ‘eerlijk zijn’ bedoel ik natuurlijk niet dat je zegt: ik vind jou zo’n saaie man of vrouw, ik stop ermee. Nee, dat lijkt me niet. Daar maak je niet echt vrienden mee. 😊

Maar je kunt de andere persoon wel gewoon netjes bedanken voor het gesprek en zeggen dat je graag nog wat andere mensen wilt ontmoeten. Dus je hoeft geen oordeel te vellen over de persoon zelf, maar je kunt voor jezelf aangeven: voor nu is het goed en ik wil graag iemand anders spreken.

Het is belangrijk om de ander in zijn of haar waarde te laten.

Respect - laat iedereen in zijn of haar waarde


Bedank mensen voor het gesprek

Veel mensen hebben er moeite mee om te stoppen met een gesprek. Dat hoor ik ook vaak als ik seminars of trainingen geef. Mensen vinden het lastig of een beetje lullig voor die andere persoon. Maar dan ga je er dus vanuit dat die andere persoon het wél leuk vindt op dat moment. Dat is een aanname, je weet dat helemaal niet. Misschien vindt hij het ook wel oersaai. En het tweede is dat we dus denken dat die andere persoon ermee geholpen is als je het gesprek in stand houdt, terwijl je eigenlijk al bent afgehaakt. Maar dat is helemaal niet zo. Die andere persoon is daar helemaal niet bij gebaat. Die is juist gebaat bij eerlijkheid.

Dus op het moment dat jij een gesprek door laat gaan, terwijl je eigenlijk al afgehaakt of uitgelogd bent, daar schiet niemand wat mee op. Je kunt dus beter zeggen: ik vond het hartstikke leuk je even gesproken te hebben, ik wil nu graag even wat andere mensen ontmoeten, dus ik bedank je voor het gesprek. En wellicht tot een volgende keer. Dat is, denk ik, de meest nette manier om daarmee om te gaan.

Succes!

Comment Section

0 reacties op “Hoe spreek je iemand aan op een netwerkbijeenkomst?

Plaats een reactie


*


background: rgba(255, 255, 255, 0.73);