Page content

article content

Hoe weet je of je iemand kunt vertrouwen?

Hoe weet je of je iemand kunt vertrouwen? Oftewel, hoe kun je zien of iemand integer is, of zijn bedoelingen juist zijn? En hoe kun je daar dan op een adequate manier mee omgaan? Want, zeggen veel mensen, soms wil je er niet op ingaan uit angst dat je teleurgesteld of belazerd wordt.

Het zou mooi zijn als we gewoon altijd mensen zijn met goede intenties. Maar helaas komt het toch veel voor dat mensen er in zitten met een dubbele agenda. En hoe waak je daar dan voor?

Onderbuikgevoel

Allereerst- de eerste leidraad is altijd je onderbuikgevoel. Dus met andere woorden, je gut feeling, zoals ze dat dan noemen. Je bent met iemand in gesprek en daar heb je een bepaald gevoel bij. Op het moment dat je gevoel je laat twijfelen, dat is dat het eerste waarschuwingssignaal. Dat betekent dat je eigenlijk al een stapje terug moet doen of af moet haken; eventueel nog nader onderzoek naar de persoon kan doen naar wat hij nou precies voorstelt; wat hij precies wil. Maar dat is wel eigenlijk de belangrijkste leidraad. Ik ga in een andere blog of podcast nog wel wat dieper op dat fenomeen in, waar dat precies vandaan komt, et cetera. Maar voor nu is het belangrijk dat je intuïtie en je gevoel bepalend zijn. Vaak een kompas voor oké, moet ik hier verder wat mee of niet?

Wel of geen hulp aannemen?

Verder is het wel zo dat mensen op een gegeven moment natuurlijk dingen kunnen voorstellen of dingen voor je willen doen, waar je heel erg mee geholpen bent. En waarvan je dan denkt, dat ga ik niet doen, want dan willen ze ook weer wat terug en ik heb niks terug te bieden of ik kan niets terug bieden. Dus weet je wat, ik neem de hulp maar niet aan. Dat is ook een valkuil. Want dat is allemaal gebaseerd op aannames. Je weet helemaal niet of die ander ook echt iets terug wil, tenzij hij dat heel nadrukkelijk zegt. Maar in de meeste gevallen kan het ook een gemiste kans zijn.

Je hoeft helemaal niks

Ik maak regelmatig mee dat ik hulp aanbied aan mensen en dat ze dat in mijn ogen toch om verkeerde motieven afwijzen, omdat ze ergens het gevoel hebben dat ze dan te veel gebruik van me maken of denken, daar kan ik niet mee aankomen. Terwijl ik het gewoon graag wil doen en er helemaal niets voor terug hoef. Dan denk ik: neem het aan. Het uitgangspunt moet wel zijn van joh, als ik hulp kan krijgen en het kan werken voor mij, dan doe ik dat gewoon. Dus dan zeg je gewoon joh, dank je wel. Hier ben ik enorm mee geholpen en ik zou het ontzettend tof vinden als je dat zou willen doen. Het kan zo zijn dat die persoon wel bij jou terugkomt met allerlei eisen of dingen die hij er voor terug wil, terwijl dat voor jou helemaal niet de bedoeling was. Jij wilde gewoon graag geholpen worden.

Je wilt niet opeens in de positie komen dat je van alles terug moet doen. Wees dan ook vrij om dat terug te geven. Je hoeft namelijk helemaal niks.

Blijf dicht bij je gevoel

Dus op het moment dat je het ontvangt, kun je het er ook bij zeggen. Er hoeft toch geen tegenprestatie tegenover te staan? En als dat dan toch gebeurt, zeg je joh, ik heb het in alle dankbaarheid aangenomen, maar ik voel mij op dit moment niet verplicht of in de gelegenheid om dit voor jou te doen. Blijf heel dicht bij je gevoel. Je hebt niks te verliezen. En als die ander daar een probleem mee heeft, dan is dat zijn of haar probleem. En niet de jouwe. Jouw verantwoordelijkheid is om jezelf niet te verloochenen. Wat een ander daar vervolgens van vindt en mee doet, dat is aan die ander. En dat is wel heel belangrijk.

Het is gelijk een onderwerp wat nog veel verder uitgediept kan worden, mensen denken dat ze geholpen zijn met mensen die hun pleasen. Maar dat is absoluut niet waar. Pleasen is iets van het ego. En daar heb je uiteindelijk helemaal niks aan. Waar mensen mee geholpen zijn, is als je congruent en eerlijk ten opzichte van jezelf bent en dat ook eerlijk aangeeft.

Oftewel, hoe kan je het weten? Door je gevoel te volgen. Maar wees vooral vrij om de dingen aan te nemen waar je mee geholpen zou zijn. Want die komen vaak niet voor niks op je pad!

Comment Section

0 reacties op “Hoe weet je of je iemand kunt vertrouwen?

Plaats een reactie


*


background: rgba(255, 255, 255, 0.73);