Netwerken.nl https://netwerken.nl En nog een WordPress site Tue, 12 Dec 2017 15:31:11 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.1 Netwerktip 6https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-6/ https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-6/#respond Mon, 30 Oct 2017 11:31:33 +0000 http://netwerken.nl/?p=200330 The post Netwerktip 6 appeared first on Netwerken.nl.

]]>

The post Netwerktip 6 appeared first on Netwerken.nl.

]]>
https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-6/feed/ 0
Netwerktip 5https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-5/ https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-5/#respond Mon, 30 Oct 2017 11:29:56 +0000 http://netwerken.nl/?p=200328 The post Netwerktip 5 appeared first on Netwerken.nl.

]]>

The post Netwerktip 5 appeared first on Netwerken.nl.

]]>
https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-5/feed/ 0
Netwerktip 4https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-4/ https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-4/#respond Mon, 30 Oct 2017 11:28:28 +0000 http://netwerken.nl/?p=200326 The post Netwerktip 4 appeared first on Netwerken.nl.

]]>

The post Netwerktip 4 appeared first on Netwerken.nl.

]]>
https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-4/feed/ 0
Netwerktip 3https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-3/ https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-3/#respond Mon, 30 Oct 2017 11:26:48 +0000 http://netwerken.nl/?p=200324 The post Netwerktip 3 appeared first on Netwerken.nl.

]]>

The post Netwerktip 3 appeared first on Netwerken.nl.

]]>
https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-3/feed/ 0
Netwerktip 2https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-2/ https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-2/#respond Mon, 30 Oct 2017 11:24:59 +0000 http://netwerken.nl/?p=200322 The post Netwerktip 2 appeared first on Netwerken.nl.

]]>

The post Netwerktip 2 appeared first on Netwerken.nl.

]]>
https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-2/feed/ 0
Netwerk tip 1https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-1/ https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-1/#respond Mon, 30 Oct 2017 11:18:15 +0000 http://netwerken.nl/?p=200318 The post Netwerk tip 1 appeared first on Netwerken.nl.

]]>

The post Netwerk tip 1 appeared first on Netwerken.nl.

]]>
https://netwerken.nl/netwerken-in-de-praktijk-netwerk-tip-1/feed/ 0
Vijf niveaus van luisterenhttps://netwerken.nl/vijf-niveaus-van-luisteren/ Thu, 06 Oct 2016 08:52:01 +0000 http://netwerken.nl/?p=851 In deze blog wil ik graag 5 niveaus van luisteren met je doornemen. Luisteren kun je als volgt doen: 1 Negeren Dat is vooral rondkijken tijdens een gesprek, of andere mensen dan je gesprekspartner aankijken. Eigenlijk is dat niet eens communicatie. 2 Aanhoren Geen enkele reactie als de ander zijn verhaal vertelt. 3 Selectief luisteren […]

The post Vijf niveaus van luisteren appeared first on Netwerken.nl.

]]>
In deze blog wil ik graag 5 niveaus van luisteren met je doornemen. Luisteren kun je als volgt doen:

1 Negeren
Dat is vooral rondkijken tijdens een gesprek, of andere mensen dan je gesprekspartner aankijken. Eigenlijk is dat niet eens communicatie.

2 Aanhoren
Geen enkele reactie als de ander zijn verhaal vertelt.

3 Selectief luisteren
Je praat geruime tijd met iemand en bij vlagen pak je iets van zijn betoog mee. Je luistert uit beleefdheid en stelt zo nu en dan een vraag, maar dat is vooral om aan te geven dat je wel degelijk luistert.

4 Aandachtig luisteren
Je luistert wel goed, maar daar blijft het dan bij. Je geeft geen feedback, je neemt het verhaal aandachtig tot je, maar dat is het dan.

5 Inlevend en dus oprecht luisteren
De manier van luisteren waarmee de echte netwerkers zich onderscheiden. Oprecht geïnteresseerd luisteren, geen waardeoordelen vellen en feedback geven zonder door te vragen, zonder te adviseren en zonder dingen in te vullen voor de ander.

Een voorbeeld. Een jongen komt thuis uit school, slaat woest met de deur en stampt meteen de trap op naar zijn kamer zonder ook maar iets te zeggen. Dat pikt zijn vader niet en die gaat zijn zoon meteen achterna. Met veel lawaai binnenkomen en naar boven zonder één woord, zo werkt dat hier thuis niet. Zoonlief blijkt het helemaal gehad te hebben met school. Hij vindt er niks meer aan, van de leraren deugt er niet één en hij verknalt bovendien het ene proefwerk na het andere. Rotschool! Wegwezen dus, en een baan zoeken! Net als Herman van de buren, die nu in een garage werkt en al een stoere eigen motor heeft!

Pa wordt woest. ‘Weet je wel wat dat kost, die school, hoe veel je moeder en ik er voor over hebben gehad om je te laten zijn waar je nu bent? Besef je wel dat je een opleiding nodig hebt om verder te komen in het leven? Stoppen met dat kansloze gezeur, school is goed voor je! Meteen aan je huiswerk dus, en verder wil ik er niets meer over horen!’

Is dat communicatie? Is dat luisteren zonder te (ver)oordelen, zonder alles meteen voor een ander in te vullen? Die vader had natuurlijk ook écht kunnen luisteren. Hij had zijn zoon kunnen vragen wat hem dan precies zo dwars zit op school. Hij had iets voor zijn zoon kunnen betekenen door hem te laten zien dat hij met zijn opleiding straks veel meer kansen heeft dan Herman van de buren, die met school stopte en nu voor een mager salaris in een garage werkt. Dan had zijn zoon vast zelf wel ingezien dat Herman waarschijnlijk de rest van zijn leven aan die garage en dat magere salaris vast zit, omdat hij niet de papieren heeft om ooit ook maar een stapje verder te komen. En zo’n motor maakt dat echt niet goed. Nee, dan kun je als het een keer wat tegenzit op school beter even op je tanden bijten, maar wel doorzetten. Het is tenslotte investeren in je toekomst.

Wat je zegt dat ben je zelf. Het is dus heel belangrijk hoe je communiceert. Dat betekent ook: letten op de woorden die je spreekt. Je hoeft natuurlijk niet elk woord eerst op een weegschaal te leggen, maar weet wel wat je zegt. Het is goed om óók in communicatie anderen te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Jochem Klijn

The post Vijf niveaus van luisteren appeared first on Netwerken.nl.

]]>
De inspanning van luisterenhttps://netwerken.nl/de-inspanning-van-luisteren/ Thu, 01 Sep 2016 08:21:49 +0000 http://netwerken.nl/?p=836 Is luisteren zwaar? Het antwoord luidt: NEE. Maar het is wél inspannend. Echt aandachtig luisteren kost energie en vergt focus. Het probleem is echter dat we nogal snel worden afgeleid door bijvoorbeeld deuren die open gaan, muziek, catering etc etc. Wanneer deze dingen je afleiden kan miscommunicatie makkelijk ontstaan. We kunnen onze gesprekspartner het gevoel geven […]

The post De inspanning van luisteren appeared first on Netwerken.nl.

]]>
Is luisteren zwaar? Het antwoord luidt: NEE. Maar het is wél inspannend.

Echt aandachtig luisteren kost energie en vergt focus. Het probleem is echter dat we nogal snel worden afgeleid door bijvoorbeeld deuren die open gaan, muziek, catering etc etc.

Wanneer deze dingen je afleiden kan miscommunicatie makkelijk ontstaan. We kunnen onze gesprekspartner het gevoel geven dat we niet geïnteresseerd zijn, terwijl dat wellicht helemaal niet zo is.

Zorg daarom dat je gefocust blijft als je met iemand in gesprek bent. Dit doe je door de persoon aan te blijven kijken en vragen te stellen. Hierdoor heeft deze persoon ook echt het idee dat je geïnteresseerd bent.

In mijn volgende blog neem ik graag een aantal niveaus van luisteren met je door.

Jochem Klijn

The post De inspanning van luisteren appeared first on Netwerken.nl.

]]>
Erkenning en waarderinghttps://netwerken.nl/erkenning-en-waardering/ Wed, 27 Jul 2016 10:16:58 +0000 http://netwerken.nl/?p=823 Vanochtend las ik in de krant een stukje over de “secretaresse dag”. Uit het stuk kwam naar voren dat er bij bedrijven geen budget meer is om hun secretaresses te laten weten hoe blij ze met hen zijn. Er is eerst budget nodig om deze waardering uit te dragen. Oftewel: dat kan dus niet met […]

The post Erkenning en waardering appeared first on Netwerken.nl.

]]>
Vanochtend las ik in de krant een stukje over de “secretaresse dag”.

Uit het stuk kwam naar voren dat er bij bedrijven geen budget meer is om hun secretaresses te laten weten hoe blij ze met hen zijn. Er is eerst budget nodig om deze waardering uit te dragen. Oftewel: dat kan dus niet met woorden, maar kennelijk is daar budget voor nodig. Wat kost nu een bloemetje tegenwoordig?

Nee, in plaats daarvan gaat men een actie opzetten zodat werkgevers anoniem hun ‘waardering’ kunnen uitspreken via het web. Hoe onpersoonlijk kun je het maken!

In de lezingen en trainingen die ik geef heb ik het regelmatig over de ‘antropologische wetmatigheid’. Dat wil zeggen dat ons handelen (gedrag) voortkomt uit onze motivatie (waarden en normen, opvoeding etc.). Maar onze motivatie wordt gevoed door onze identiteit en/of eigenwaarde. Dat is de kern van ons bestaan. We zijn als mensen op zoek naar erkenning en waardering. We willen graag ergens toe doen en het gevoel hebben dat we belangrijk en/of nodig zijn. Het geven van erkenning en waardering is iets wat vanuit oprechtheid en authenticiteit voort moet komen. Natuurlijk is het mooi als het ondersteund wordt met een bloemetje, maar dat is niet de essentie. De essentie is dat je even de tijd voor iemand neemt (in dit geval je secretaresse) en haar vertelt hoe blij je met haar bent en hoe belangrijk haar kwaliteiten zijn voor jou als persoon maar vooral ook voor het bedrijf in geheel.

Dit zal vele malen meer impact hebben dan een anoniem berichtje via internet………… Hopelijk komt het bedrijfsleven nog tot inkeer en passen ze de principes van erkenning tijdig toe.

De Amerikaanse psycholoog William James (1842 – 1910) zei het al:
‘The deepest principal in human nature is the craving to be appreciated’.

The post Erkenning en waardering appeared first on Netwerken.nl.

]]>
Een goede vriendin en mijn ego…https://netwerken.nl/een-goede-vriendin-en-mijn-ego/ Thu, 23 Jun 2016 09:43:13 +0000 http://netwerken.nl/?p=785 Ooit had ik een vriendin, een hartsvriendin die ik al heel lang kende. We luisterden naar elkaars problemen en als een van ons iets nodig had, stond de ander al klaar om te helpen. Maar twee jaar geleden maakten we een afspraak: ik zou haar helpen om aan opdrachtgevers te komen en daarvoor zou ik […]

The post Een goede vriendin en mijn ego… appeared first on Netwerken.nl.

]]>
Ooit had ik een vriendin, een hartsvriendin die ik al heel lang kende. We luisterden naar elkaars problemen en als een van ons iets nodig had, stond de ander al klaar om te helpen.

Maar twee jaar geleden maakten we een afspraak: ik zou haar helpen om aan opdrachtgevers te komen en daarvoor zou ik 30 procent van de inkomsten krijgen. Zo gezegd zo gedaan. Ik sleepte voor haar een prachtige opdracht uit het vuur, maar toen zij over de brug moest komen, rezen er problemen. ‘Nou ja, eigenlijk vind ik het wel vervelend dat ik al het werk moet doen en dat jij 30 procent krijgt.’

En zo stonden we plotseling tegenover elkaar. Met rode hoofden… En in die houding bleven we staan, zelfs nadat we elkaar een paar keer hadden gesproken. Zij had gelijk, vond zij, en ik… ik had dat zeker. Want afspraak is afspraak, en als mensen zich daar niet aan houden, kunnen ze mijn netwerk via de dichtstbijzijnde uitgang verlaten.

Aldus geschiedde. Al het contact werd verbroken, en vol verontwaardiging vertelde ik het verhaal tegen iedereen die het wilde horen. ‘Dat geloof je toch niet! Ik heb toch volkomen gelijk?’

Maar langzamerhand sloeg de verontwaardiging om in twijfel. Want al dat gelijk kon de herinneringen aan de vriendschap niet overschrijven. En nu ik erover nadacht… had zij ook niet veel gedaan voor mij? En had ik eigenlijk wel geluisterd naar haar tegenargumenten? Had ik me afgevraagd waarom ze zo reageerde? Nee, ik was zo verontwaardigd dat ik me niet open stelde voor de ander; ik had meteen besloten dat ik gelijk had. Ik was dus vooral bezig met mezelf…

Op een avond tijdens een vakantie in Italië nam ik een besluit. Ik stuurde haar een sms en een paar weken later zaten we weer samen in het café. Van drie uur ’s middags tot twaalf uur ’s avonds. Want al na twee minuten realiseerden we ons dat we onszelf twee jaar lang hadden benadeeld. En dan heb ik het nu eens niet over al die keren dat we elkaar niet hadden aanbevolen.

Social meaning krijgt alleen ruimte als je je eigen ego opzij zet. Als je je niet laat leiden door financiële belangen op korte termijn. Als je je werkelijk verdiept in de ander.

Het is simpel: bij scoren ben je bezig met jezelf, bij social meaning neem je de tijd voor de ander. En daar scoor je mee!

The post Een goede vriendin en mijn ego… appeared first on Netwerken.nl.

]]>