Page content

Wat houdt netwerken precies in?

article content

Wat houdt netwerken precies in?

Je vraagt je misschien af, wat houdt netwerken in? Ik neem je even mee terug in de tijd.

In 2007 ben ik begonnen met het bedrijf Netwerken.nl. In dat jaar heb ik ook een boek geschreven over netwerken: Netwerken op karakter. Dit boek wilde ik schrijven omdat ik veel dingen in de praktijk tegen kwam die me verbaasde. Dat was in het begin puur de manier waarop mensen met elkaar omgingen. Dan kun je denken aan de manier waarop mensen met elkaar praten, of juist niet praten beter gezegd. Slecht luisteren, eigen belang voorop stellen, dat soort dingen. Toen dacht ik: zo werkt dat natuurlijk niet. Ik zag al die mensen op een bepaalde manier communiceren en ik zag hoe ze met andere mensen omgaan. Ik dacht: dat kan ook anders. Op dat moment besloot ik om een boek te schrijven over wat ik allemaal tegen kwam. Het boek heeft eigenlijk alles te maken met hoe mensen met elkaar omgaan tijdens het netwerken.

Netwerken is een beladen woord

Wat is netwerken? Er zijn veel mensen die, als ze het woord netwerken horen, ze al de zenuwen krijgen. Ik hoor ook best vaak mensen zeggen: dat is niks voor mij, ik hoef niet naar zo’n netwerkbijeenkomst. Dat komt allemaal door de notatie van het woord netwerken. Er zijn veel netwerkbijeenkomsten waar mensen naar toe gaan en het dan moeilijk vinden om ook contact met andere mensen te krijgen en zo een bepaald beeld van netwerken hebben gevormd. Mensen hebben vaak een grote mond en praten veel over zichzelf en ze vragen zich dan af: wat doe ik hier eigenlijk?

Het is zo interessant om je te verdiepen in wat daar eigenlijk allemaal gebeurd. Want uiteindelijk zijn mensen op zoek naar verbinding, dat is ook de reden dat mensen naar een netwerkbijeenkomst gaan. Dat zal je misschien nu ook wel hebben, dat je connectie en verbinding wilt maken met andere mensen. Maar het kan ook afstoten, dat je iemand ontmoet waarvan je denkt: hier heb ik helemaal niks mee. Hoe kan je daar nou mee om gaan en wat gebeurd er dan precies? Hoe kan het fenomeen netwerken wel leuk zijn/worden en in je voordeel werken?

Waarom gaan netwerken?

Ik denk dat het even belangrijk is om naar de basis terug te gaan waarom mensen gaan netwerken. In de meeste gevallen gebeurd dat omdat mensen iets willen bereiken. Je hebt een product of dienst wat je aanbiedt en dat wil je natuurlijk graag verkopen. Je gaat naar een netwerkbijeenkomst waar je potentiële klanten tegen wilt komen om je product en/of dienst te verkopen. Dat is voor veel mensen nog steeds de intentie om te doen op een netwerkbijeenkomst. En dat is begrijpelijk uiteraard, want als je een product of dienst hebt wil je dat graag verkopen. Het probleem is echter dat je met mensen te maken hebt. Mensen zitten anders in elkaar. Die willen niet dat je een product of dienst gaat verkopen. Mensen willen in eerste instantie gehoord worden.  Dus op het moment dat je op een netwerkbijeenkomst staat, zijn daar allemaal mensen die graag gehoord willen worden. Dus netwerken is niet in de eerste plaats bedoeld om je product en/of dienst te verkopen, maar om verbinding te maken met andere mensen. Daar zie ik dat het vaak fout gaat. Mensen gunnen zichzelf de tijd niet en willen snel presteren, verkopen. Maar dat werkt juist averechts. Mensen hebben feilloos door of ze met iemand staan te praten die oprecht geïnteresseerd is of dat iemand graag iets wil verkopen.

Visitekaartje uitdelen

Zelfonderzoek

Als je wilt gaan netwerken moet je jezelf afvragen of je echt wilt investeren in andere mensen en wilt gaan voor een lange termijn relatie i.p.v. het direct willen verkopen van je dienst of product. Heb je daar echt zin in? Wil je dat? Kan je dat? Want als het antwoord nee is, kan je beter eerst op onderzoek uit gaan waarom niet. Welke belemmeringen voel je? Ga daar eerst mee aan de slag. Want vaak zegt het vooral iets over jezelf hoe je het gedrag van andere mensen interpreteert. Bijvoorbeeld als je met iemand staat te praten en eigenlijk vind je die persoon zwaar irritant, is dat vaak iets wat bij jezelf zit. Onderzoek jezelf. Wat stoort je eigenlijk precies? Waaraan irriteer je je? Hoe komt dat?

Het is heel natuurlijk dat je niet gelijk met iedereen een connectie hebt, maar netwerken werkt alleen als je in staat bent om connectie te maken. Als dat om welke reden dan ook niet lukt, is mijn advies om daar in de voorbereiding wat tijd aan te besteden om er achter te komen hoe je dat wel kunt doen. Het kan zijn dat je een bepaalde rust nodig hebt, dat je eerst tot jezelf moet komen of dat er dingen zijn uit je leven waar je eerst mee moet zien te dealen. Het is mijn ervaring dat het geen zin heeft om met de verkeerde intentie naar een netwerkbijeenkomst te gaan. Snel scoren is er niet vaak bij, je moet je echt focussen op het investeren in mensen.

De volgende vraag is natuurlijk, stel dat je er wel klaar voor bent om te investeren in andere mensen, hoe werkt dat dan precies?

Er zijn veel mogelijkheden van bijeenkomsten waar je heen kunt gaan. Als je ergens naar toe gaat waar mensen je irriteren, dan kan dat natuurlijk veel over jezelf zeggen, maar het is wel zo dat je beter een bijeenkomst kunt kiezen waar jij je op je gemak voelt. Wat past er bij jou? Welke cultuur heerst er en welke mensen komen er?

Mensen vragen mij wel eens: wat is nou de beste netwerkbijeenkomst om naar toe te gaan? Dan zeg ik vaak: begin eens bij je eigen netwerk. Je eigen netwerk is vaak niet goed onderhouden en kan wel wat extra tijd aan besteed worden. Het is dan in eerste instantie helemaal niet nodig om gelijk naar een netwerkbijeenkomst te gaan om de eenvoudige reden dat je eigen netwerk nog zwaar onderontwikkeld is. Dus check eerst je eigen netwerk, vaak heb je daar al je handen vol aan.

Overal ben je aan het netwerken

Overal waar je komt ben je eigenlijk aan het netwerken. Maar hoe maak je nou verbinding? Het is erg belangrijk om een goede mindset te hebben en je volledig los kunt laten dat het om jou gaat. Het gaat, in eerste instantie, niet om jou maar om die ander. Dat doe je door vragen te stellen, geïnteresseerd te zijn, dóór te vragen zodat de ander los komt en de ander ziet dat je oprecht geïnteresseerd bent. Doordat je steeds vragen stelt, komt er vanzelf informatie los over wat die persoon doet, wat hem bezig houdt, waar hij staat met zijn bedrijf, zijn leven. Op dat moment kun je gaan kijken of je iets hoort waar je de ander mee kunt helpen. Wat er nu vaak gebeurt is dat mensen überhaupt vergeten te luisteren. Ze zijn vooral bezig met hun eigen verhaal. De kans is dan erg groot dat je de connectie al kwijt bent. Als ze wel vragen stellen en er wordt antwoord gegeven, zijn mensen snel afgeleid. Wat gebeurt er als je afgeleid wordt? Je bent om je heen aan het kijken of je bent met je hoofd heel ergens anders, de andere persoon merkt dat.

Dat betekent dus focus houden! Het is heel krachtig als de verbinding goed is en je onderbuik gevoel klopt. Je hebt een connectie. Als je in het verhaal iets hoort waar je diegene mee kunt helpen en je reageert daarop om die ander ook daadwerkelijk te helpen, dan wordt dat erg gewaardeerd!

steven covey

 

Storten op de emotionele bankrekening

Zoals Stephen Covey dat noemt in zijn boek, je stort dan op de emotionele bankrekening van de ander. Je bouw een bepaalde goodwill op. Het interessante hieraan is dat je dat kunt doen zonder iets terug te verwachten. Je geeft dus onvoorwaardelijk. Dat doe je omdat je in het principe gelooft van zaaien en oogsten. Je gelooft dat alles wat je zaait je ook zult oogsten. Maar dat hoeft niet van dezelfde persoon te zijn. Het kan zo zijn dat je investeert in persoon A en dat je iets terug ontvangt van persoon B. Netwerken draait niet om verkopen, maar op lange termijn relaties. Dat komt op een gegeven moment naar je terug. Dit vergt veel van je houding, daar komen we een andere keer nog een keer op terug.

Maar terugkomend op de eerste vraag: wat verstaan we nou precies onder het fenomeen netwerken?

Netwerken heeft alles te maken met het bouwen van duurzame relaties, het maken van een connectie. Dat doe je door de focus te leggen op wat je voor de ander kunt doen.

Je hoeft niet met iedereen een band te hebben, maar als je het gevoel hebt dat je een klik hebt met iemand en je kunt deze persoon ergens mee helpen, doe dat dan. Je zult mensen naar je toetrekken, mensen voelen zich aangetrokken tot je. Deze connectie is veel meer waard dan losse verkopen realiseren.

Wat is het voordeel van een groot netwerk? Je hebt dan meer kans op resultaat. Interessant he! Maar de kans is ook groter dat je iemand kunt helpen. Als dat je intentie is groeit je netwerk niet alleen in aantallen, maar ook in kwaliteit. Je netwerk is dan ook bereid om iets voor jou te doen, zodat je uiteindelijk meer rendement zult halen uit je netwerk.

Comment Section

0 reacties op “Wat houdt netwerken precies in?

Plaats een reactie


*


background: rgba(255, 255, 255, 0.73);