Page content

article content

De valkuilen van netwerken

Voorkom de valkuilen van netwerken!

De drie meest voorkomende valkuilen van netwerken zijn:

1. Het kan tijdrovend zijn.

2. Mensen staan vaak bij elkaar.

3. Egoïsme.

Tijdrovend

Veel mensen besteden meer tijd aan netwerken dan eigenlijk nodig is. Hoe komt dat?

Ik heb weleens iemand horen zeggen: ‘Als je 2 uur de tijd hebt om een boom om te hakken, moet je 1,5 uur besteden aan het slijpen van je bijl!’

De reden waarom het voor veel mensen tijdrovend is, is omdat ze zich niet goed hebben voorbereid. Waarom netwerk je? Waarom op die locatie? Wat is het doel dat je wilt bereiken? Doordat ze hier niet goed over hebben nagedacht, kost netwerken vaak meer tijd dan nodig is. Een grote valkuil van netwerken dus!

Hoeveel tijd besteed jij aan netwerken?

Bij elkaar staan…

Dit zie je regelmatig. Groepjes mensen die bij elkaar staan omdat ze elkaar kennen. Nou kan dat geen kwaad, zeker niet in het begin. De valkuil is echter dat als je dat te lang doet, je jezelf de mogelijkheid onthoudt om nieuwe mensen te leren kennen. Dit is een grote valkuil tijdens het netwerken.

Vaak gaan mensen bij elkaar staan uit onzekerheid. Vooral onzekerheid met betrekking tot de vraag: ‘Wie zegt dat die ander het leuk vindt om met mij te praten als ik hem of haar aanspreek?’ Dit zorgt voor drempels om op anderen af te stappen. Nergens voor nodig.

En wel om 2 belangrijke redenen:

1. De gedachte: ‘Wat zullen ze wel niet van me denken’, is een aanname. Een aanname die niet is getoetst. In de praktijk vinden mensen het fijn als ze worden aangesproken, omdat ze het JUIST zelf niet durven.

2. We zijn als mensen allemaal gelijk. Het idee dat iemand anders meer of minder kan zijn dan jij, is een illusie.

Heb je zelf ook de neiging om bekenden op te zoeken?

 

Lees het blog: Hoe spreek je iemand aan op een netwerkbijeenkomst?

Egoïsme

Dit is een grote valkuil. Veel mensen zijn met zichzelf bezig en hebben daardoor geen oog voor een ander. Zolang ze er zelf maar beter van worden, dan is het goed. Geldzucht kan hiervoor een motief zijn. Het vervelende daarvan is dat het netwerkers voortbrengt die liever op 5 bijeenkomsten tegelijk zijn dan op één en die liever met 20 ondernemers tegelijk praten dan met één. Omdat ze op die manier meer kans maken om snel geld te verdienen.

Mensen praten graag over zichzelf en wat ze hebben bereikt. Ze vinden het leuk om in het middelpunt te staan. Dat is een grote valkuil.

Wanneer je gaat netwerken om er zelf beter van te worden, dan levert zo’n houding je niet veel op.

Probeer dit dus te voorkomen. Heb je er een idee van hoeveel je aan het woord bent tijdens een netwerkgesprek of hoeveel je luistert naar de ander?

 

Interessant om voor jezelf over na te denken!

Comment Section

0 reacties op “De valkuilen van netwerken

Plaats een reactie


*


background: rgba(255, 255, 255, 0.73);