Page content

article content

Sta positief op de emotionele bankrekening van jouw netwerk

Emotionele bankrekening, wat is dat precies?

Geduld, zelfvertrouwen, zuivere motieven en oprechte interesse voor anderen zijn belangrijke en zelfs cruciale karaktereigenschappen bij het netwerken.

Belangstelling voor de ander is heel wat anders dan geïnteresseerd doen om geïnteresseerd te lijken, zodat iemand ook geïnteresseerd raakt in jou.

Dat is op zijn best toneelspel en op zijn slechtst gewoon oneerlijk, omdat je mensen opzettelijk een rad voor ogen draait. Puur en alleen om er zelf beter van te worden. Echte, oprechte belangstelling voor iemand begint ermee dat je eerlijk en open naar iemand luistert. Dat raakt mensen, want dat maken ze niet zo vaak mee. Het is een belangrijke karaktereigenschap tijdens het netwerken. Want als je niet in staat bent om oprecht belangstellend te zijn voor mensen die niets voor je kunnen betekenen, kun je dat dan wel voor mensen met wie je mogelijk tot zaken kan komen?

Een van de belangrijkste voorwaarden voor goed netwerken en succesvol zakendoen, is dat je beseft hoe mensen in elkaar zitten en dat je wéét hoe jijzelf in elkaar zit. We leven in een sterk geïndividualiseerde wereld, dus het aantal mensen in je omgeving dat oprecht geïnteresseerd is in de ander, is op één hand te tellen. En daarmee kan jij het verschil maken!

 

De emotionele bankrekening

Stephen Covey heeft het in zijn boek The 7 habits of highly effective people over een emotionele bankrekening.

Hij legt daarin heel mooi uit hoe je kunt storten en opnemen van een emotionele bankrekening. Een emotionele bankrekening is een symbolisch banksaldo dat je in onderlinge relaties hebt. Hierop kun je positief maar ook negatief staan. Als je mensen helpt en iets geeft, stort je op de emotionele bankrekening.

Wanneer je een beroep op je netwerk doet, dan neem je iets van je symbolische banksaldo op. De bedoeling is dat je positief staat op de emotionele bankrekening van je netwerk. Oftewel, dat je continu kijkt hoe je je netwerk kunt helpen.

Toch staan veel mensen rood op de emotionele bankrekening van hun netwerk. Dit komt omdat ze (vaak onbewust) meer een beroep op anderen doen dan dat ze kijken hoe ze hun netwerk kunnen helpen.

Zoals je wellicht al begrijpt, betaal je bij rood staan een forse rente. ook jij kunt in jouw netwerk op een gegeven moment rood komen te staan. Daarvoor betaal je dan later een forse prijs.

 

Even benieuwd. Hoe typeer jij het karakter van jouw netwerk? Sta jij positief of negatief op je emotionele bankrekening?

 

Wil jij alles leren over effectief netwerken? Wil je maximaal rendement halen uit je netwerk?

Begin dan met het downloaden van het gratis e-book Netwerken op karakter.

Comment Section

0 reacties op “Sta positief op de emotionele bankrekening van jouw netwerk

Plaats een reactie


*


background: rgba(255, 255, 255, 0.73);